Stavba komínů

Stavba komínů 

                                                                                     vícevrstvý-komín                                  

Naše firma Kominictví Praha – Vám zajístí  výstavbu komínu pro daný spotřebič. Dále zhotovíme spalinovou cestu na klíč- tj. samotný spotřebič a příslušný komínový systém. Příkladem může být – Krb na dřevovč. obestavby a výstavba vícevrstvého komínu.  Pro přesnou kalkulaci je nutná osobní prohlídka, kde se dá dohromady požadavek klienta na spotřebič a zmapuje se místo pro výstavbu komínu.

Stavba komínu- Dle požadavků zákazníka  a technických možností, které nám umožňuje stavba, jsme Vám schopni postavit komínový systém. Než začne samotná stavba komínu, je nutné vědět jaký budeme používat v budoucnu spotřebič (ve smyslu druhu paliva).  Dle tech.norem ČSN 734201,které nám určují minimální průřezy komínových průduchů pro daný spotřebič a následně bezpečný odtah spalin do volného ovzduší.

Stavba komínu není z laického hlediska nic složitého, nicméně je třeba zdůraznit že komín, který budete využívat mnoho let může nesprávným technologickým postupem montáže být nefunkční nebo mít vady, které již nelze odstranit.
Proto doporučuji, aby stavba komínu byla svěřena odborné firmě-kominík. Nehledě na to, že na špatně postavený komín Vám nemůže být vystavena revizní zpráva a spalinovou cestu nesmíte používat. Jedná se o příklady – špatný prostup hořlavou stěnou, nedodržení dilatace sopouchu (následně praskne tvarovka), špatná výška komínu k závětrnému úhlu (ovlivňuje odtah spalin),  nedodržení bezpečné vzdálenosti od ústí komínu, atd. Kominík by měl znát všechny náležitosti.
Stavba komínu a výběr správného systému je neméně důležitý. Kominík Vám dokáže vysvětlit pro a proti jednotlivých systému.

Výhody nerez komínu (vícevrstvé)
- rychlé prohřátí vložky (lepší  tah), dále rychlá montáž.

Nevýhody
-čištění dražšími pomůckami, určenými na tyto systémy, záruka (cca 10 let).
Při nesprávném čištění vzniká riziko zanesení rzi na povrch vložky a rozvinutí koroze!!!

Výhody vícevrstvého komínu s keramickou tvarovkou- Delší záruka na životnost (cca 30 let), větší tepelný odpor . Čištění klasickými nástroji.
Nevýhody-nutno vytvořit beton.základ, pozvolné zdění jednotlivých prvků,vyšší hmotnost při přepravě.

Samozřejmě je na trhu mnoho kombinací vícevrstvých systému. Lze například kombinovat nerezovou vložku s keramzitovými tvárnicemi. Nicméně bych minimálně doporučil napojení spotřebiče přenechat odborníkovi-kominík.

Neodborná montáž a znehodnocení komínu, na který nesmí být napojen spotřebič. Stavebník se zřejmě domníval, že nátěr nosníku nehořlavým nátěrem nemůže hořet. Nicméně je to v rozporu s ČSN 734201. Prakticky by při možném vyhoření sazí, kde teplota vložky dosahuje až 1000 °C byl přenos teploty na střešní konstrukci a následný požár. Ve skutečnosti téměř všechen materiál shoří, otázkou je za jak dlouho. Zda nám poskytne dobu nezbytnou k uhašení. Komín lze samozřejmě stavět svépomocí, ale zažil jsem odborníky zedníky, kteří po stavbě komínu napojili kamna stylem „strč tam rouru“ to pojede. Samozřejmě zničili celý keramický komín. Tyto opravy jsou vždy problém, ale dá se to opravit. Obtížně se nám i vystavuje revize na takový komín, neboť se domnívám, že zedník nebo stavebník není odborně způsobilá osoba(kominík). Pokud si zaplatíte za špičkový komín, nechte ho postavit prověřenou firmou-(kominík), ta zaručí správný postup dle výrobce. Je mnoho aspektů, kterými lze komín znehodnotit. Nehledě na to, že rádi dimenzují komín na 200 mm, pokud se po té na takový komín připojí krbová kamna, nestačíte přidávat dřevo. Kamna obvykle mají provozní tlak cca 10-16 Pa, v tomto komíně při účinné výšce třeba 8 m, může být cca 30 Pa. Čili je nesmysl to předimenzovat, samozřejmě lze osadit klapku kouřovodu, ale tím docílíte toho, že kamna budete na hrdle škrtit a budou s tím problémy. Tudíž v prvo-počátku doporučuji správné dimenzování dle budoucích spotřebičů. Odborník-kominík má k dispozici výpočtové programy, samozřejmě se bude snažit něco málo přidat, aby dohnal ztráty tlaku, ovlivněné umístěním stavby bude brát v podtaz místí podmínky, aby komín fungoval dobře za jakéhokoliv počasí. Tyto věci Vám mohou v budoucnu ušetřit nemalé peníze ušetřené za palivo, dále Vám kominík poradí i se spotřebičem. Spotřebiče jdou stále technologicky dopředu, a dokáží více zužitkovat palivo. Sekundární, terciální spalování atd.

I TAK SE DA

Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace