Informace

S kým spolupracujeme

- výstavba komínů novostaveb Královice, okolí Praha

- činžovní domy Praha 6, Praha 5, Praha 2

- spolupráce s bytovými družstvy Praha

- dlouhodobá spolupráce s hotely v Praze

- projekce a návrhy komínových průduchu v RD

Jak správně topit ?

V podstatě se jedná zejména o problémy s provozem spotřebičů na tuhá paliva.

Krbová kamna a krbové vložky – horkovzduch bez výměníku

Obecně platí, že komínový tah je závislý na předehřátí průduchu, u zátopu to platí dvojnásob. Pokud začínáme topit, doporučuji na zátop použít klasické třísky a pozvolna zatápět, postupně přidávat větší polena. Pokud se jedná o starý jednovrstvý zděný komín může trvat doba nahřátí až 2-3 hod., kdy komín dosáhne optimálního tahu. Jedná-li se o nový systémový komín, ať s keramickou nebo kovovou vložkou, kde izolační materiál slouží nejen k proti-požární ochraně, ale také jako izolant vložky může být zde doba nahřátí cca 20-40 min. Během topení je důležité zajistit přívod vzduchu k ohništi, zejména tím způsobem pokud si kamna nebo vložka odebírá vzduch z místnosti je nutno provést po čase v místnosti výměnu vzduchu nebo mít ideálně pootevřenou ventilaci během procesu. Proces hoření je o správném poměru palivo a kyslík. Pokud nezajistíme dostatek vzduchu má to za následek, že se v místnosti díky nízké koncentraci kyslíku vytvoří větší podtlak, než je v samotném komínu a kamna přestanou táhnout, tento proces urychlí třeba digestoř vyvedena ven z objektu. Důležité je nepřikládat zbytečně do ohniště další palivo, než je nutné, pokud se nesmíchá správně s kyslíkem odchází v nevyužité plynné formě jako dehet, což má za následek ucpaní kouřovodu a komínu. Věnujte pozornost nejen spalinové cestě jako je kouřovod a komín, ale také údržbě spotřebiče, minimálně – nenechávejte v popelníku zbytečně popel (vstup primárního vzduchu k hoření), pokud má spotřebič spalinový deflektor minimálně jednou za rok nutno vyčistit (sekundární spalování)- díky deflektoru se spaliny, které by šly jinak do komínu vrací zpět do ohniště, kde se smíchají s kyslíkem a ještě jednou se využije teplo. Rovněž jednou za rok si dejte práci a očistěte stěny ohniště. Netopte mokrým palivem.

Kotle na tuhá paliva a krbové vložky, kamna s výměníkem

V praxi se stále setkávám se špatnou obsluhou kotle, v prvé řadě je třeba ideálně dimenzovat výkon spotřebiče ve smyslu budoucího odběru teplé vody. Pokud vím, že chci napojit kamna na 5 ks radiátoru nemá to smysl, po cca 40 minutách provozu jsou radiátory vařící a kamna vyrábí stále vodu, která nemá kam jít, obvykle se spustí dochlazovací smyčka a je nutno netopit. V ideálním případě je vhodno osadit akumulační nádrž, do které se dostane teplá voda z výměníku a ta se dále povede do systému topení. U teplovodních spotřebičů na tuhá paliva je nutno správně naladit přívod zpátečky, ideálně 50-65 st. Pokud se do zpátečky dostává studenější voda, má to za následek  šokové ochlazování výměníku (krátká životnost, dehtování) a následně se ochlazují spaliny.

Pokud mají spaliny na hrdle cca 200 stupňů, může být v ústí teplota cca 120 st., záleží na mnoha aspektech (délka komínu, průměr, proudění spalin). Pokud ovšem spotřebič pouze žhne, tzn. že v ohništi jsou pouze žhavé uhlíky může být teplota spalin cca 160st. a v ústí 80 st. Dochází ke kondezaci. U starých zděných komínu je to obecně problém, u nových systémových jsou jímače. Nicméně toho kondenzátu se tvoří malé množství a spíše uschne na stěně průduchu. Důležité je zbytečně neškrtit různými klapkami apod. V ideálním případě by měl být komín dimenzován na daný provozní podtlak Pa udávaný výrobcem + cca 25%.

Obor kominictví není jen pouze o čištění a vložkování, je to zejména o tom poradit zákazníkům jak správně topit. Naše kominictví spolupracovalo na mnoho projektech v systému vytápění objektu a je nutno mít základní vědomosti i v oboru topenářství.

Potřebujete poradit ? Informace

Vaše jméno, příjmení, firma
Váš email
Váš telefon
Váš dotaz
     Více informací




Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie.   Další informace